De dakbedekking van de woning bepaalt in belangrijke mate jouw wooncomfort. Wanneer je op een dag onverhoopt te maken krijgt met een daklekkage, is het van groot belang om de versleten bedekking te vervangen. Met de juiste materialen kun je gelukkig op een snelle en efficiënte manier tocht en lekkage tegengaan. In dit artikel leggen we uit welke stappen je moet ondernemen om de dakbedekking zelf aan te brengen. 

Toepassingen 

Zo kun je kiezen voor bedekking van EPDM: een synthetische rubbersoort die perfect is bestand tegen alle weersomstandigheden. Het kan meestal over de bestaande bedekking worden gelegd en kan ingezet worden voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het is eveneens geschikt als ondergrond op een dakterras of balkon. Bovendien is EPDM ook te gebruiken voor diverse andere toepassingen, zoals luchtdicht bouwen. Daarnaast is het worteldoorgroeibestendig en geschikt voor groen- als sedumdaken. 

EPDM-daktrim

Daarnaast zou je kunnen overwegen om aluminium daktrimmen of dakrandprofielen aan te schaffen. Een dakrandprofiel gaat namelijk lang mee en zorgt ervoor dat lekkage wordt voorkomen. Normaliter wordt de afwerking met een standaard dakrand van aluminium gedaan, maar steeds vaker worden er speciale kraaltrimdakranden voor gebruikt. Kies bij voorkeur voor speciale EPDM-daktrimmen. Dit komt namelijk de installatie en de levensduur van het EPDM-dak ten zeer goede. 

Enkelvoudig verlijmen 

Dankzij het gebruik van een EPDM-daktrim kan dakbedekking van EPDM vrij werken, aangezien deze is voorzien van een speciaal rubberen profiel aan de onderzijde. Terwijl de traditionele bedekkingen met branders moeten worden vastgebrand, hoef je voor een bedekking van EPDM geen enkele ervaring te hebben met het plaatsen van dakbedekking. Het kan namelijk direct enkelvoudig verlijmd worden: dat scheelt tijd en geld. Hierdoor is de dakfolie heel gemakkelijk te leggen. Als je een daktrim van EPDM aanschaft, kun je bovendien heel eenvoudig zelf de bedekking plaatsen.

Daktrimkraal

Ben jij op zoek naar een dakrandprofiel dat de levensduur van jouw EPDM-dak verlengt? Een daktrim is geschikt voor platte daken en heeft een fraaie ronde vorm, waardoor deze een zachte uitstraling heeft. Om te voorkomen dat er water onder het profiel komt te zitten, is het verstandig om op de dakbedekking eerst een laag EPDM-kit aan te brengen. Als je de hoeken van de dakrand netjes wilt afwerken, kun je de daktrim voorzien van een binnen- of buitenhoek. Voor welk type je ook gaat: de keuze hangt uiteraard af van de vorm van het dak!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen