Het is oh zo belangrijk, maar helaas voor te veel mensen niet het geval: je veilig voelen in je eigen huis. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waarbij er soms sprake kan zijn van geweld of een onveilige woonomgeving. Maar zelfs als je samen met een liefdevolle partner in een mooi huis in een fijne wijk woont, kun je je onveilig voelen. Het goede nieuws is dat je de oorzaken hiervan vaak best goed aan kunt pakken.

Thuis gebeuren de meeste ongelukken

Als we het hebben over onveilige omstandigheden in een woning, dan denken de meeste mensen aan niet veilig aangelegde elektriciteit, brandgevaar en meer van dit soort mogelijke onheil. En ja, natuurlijk zijn dat zaken die je maar beter goed op orde kunt hebben, want als er op dit gebied iets misgaat kan dat hele grote gevolgen hebben.

Als we denken aan gevaarlijke situaties in ons huis, dan denken we een stuk minder snel aan de trap waar we iedere dag gebruik van maken, de badkamer waar we regelmatig komen of het opstapje dat we gebruiken als we ergens niet bij kunnen. Maar wist je dat deze voor veel meer ongelukken zorgen dat de meer voor de hand liggende gevaarlijke situaties?

Juist in je eigen huis, bij dingen die je je dagelijks doet, waan je je al snel veilig. Ook als dat niet helemaal terecht is. De vloer in de badkamer kan gemeen glad zijn, het opstapje wiebelig en de trap, daar sta je ook niet meer zo stevig op als de jaren beginnen te tellen, en het bewegen wat lastiger wordt. Het is goed om je juist van dit soort situaties bewust te zijn, en ze waar mogelijk veiliger te maken. Denk aan handgrepen of anti-slip maatregelen in de badkamer, een beter opstapje en ook een traplift. Die is er echt niet alleen voor mensen die helemaal de trap niet meer op kunnen, juist ook mensen die zich er gewoon wat minder zeker over beginnen te voelen maken er dankbaar gebruik van. Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/.

Denk ook aan de beveiliging

Nadat je dit soort dagelijkse activiteiten veiliger hebt gemaakt, is het goed om ook even kritisch naar de beveiliging van je woning te kijken. Hebben alle deuren goede sloten? Zijn de ramen niet makkelijk te forceren? Heb je goede verlichting aan zowel de voorkant als de achterkant van je huis?

Eventueel kun je ook denken aan camera’s of zo’n handige deurbel met camera, om je extra veilig te voelen. Wil je het nog beter aanpakken, dan zou je ook een beveiligingssysteem kunnen laten installeren. Vaak zo gepiept, zodat je direct nog meer op je gemak bent in je huis.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen